Jagode, to sladko rdeče sadje, ki so ga poznali že pred dvema tisočletjema, so poleg tega, da so zelo okusne, tudi zelo zdrav sadež. Vsebujejo namreč železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin.
Za prave jagodne užitke je dobro vedeti …
1. Jagode vsebujejo veliko vitamina C in številne minerale, med katerimi izstopa mangan, ključen pri uravnavanju krvnega sladkorja. Mangan spodbuja spolno poželenje, zato jagode veljajo za afrodiziak.
2. Zaradi velike vsebnosti antioksidantov iz skupin flavonoidov (antociani) in karotenoidov uživanje jagod koristi pri odstranjevanju strupov iz telesa in pri nevtraliziranju prostih radikalov.
3. Aroma jagod je pogojena s sorto in rastnimi razmerami (zemlja, kakovost vode, osončenosti …).
4. Jagode so najboljše in najbolj zdravju koristne, če so obrane ob jutranjem hladu in zaužite še isti dan.
5. Jagod ne umivamo oz. čim manj in še v tem primeru s pecljem vred, ki ga odstranimo pozneje. S temeljitim umivanjem izgubijo velik del arome in minerale.
6. Jagode uživamo čim manj ali nič toplotno obdelane. Najbolj zdrave so same ali v napitkih z jogurtom, kefirjem. V pecivih so primerne predvsem za nadeve in obloge (okras).
7. Presežek jagod je najbolje na hitro predelati v marmelado z dodatkom želirnega sredstva ali zamrzniti. Da se pri tem ne sprimejo, jih posamič razprostremo na pladenj in zamrzujemo pri minus 25 stopinjah 1 do 2 uri. Zamrznjene zložimo v vrečko ali posodico in hranimo pri minus 18 stopinjah največ do naslednje sezone.
Jagode po akcijski ceni lahko naročite tudi v naši spletni trgovini in tudi vi občutite pozitivne učinke.